Hallotherapie

Zelf worstelde wij met Paarden die tijdens het inrijden last hadden van een hoestje.
Na 2 weken behandeling in onze zoutkamer was dit volledig verdwenen.

Alsook mok en zomerruig hebben wij kunnen behandelen hierin.

Onze zoutkamer

Onze zoutkamer op de prinsehoeve is een afgesloten stal van 3.5m op 3.5m.
Bevat lichten die kunnen aangepast worden aan de mood en nood  van jou paard. (Kleurentherapie)

Er zijn veel redenen waarom halotherapie goed is voor uw paard.

Het zout is 100% natuurlijk, de behandelingen zijn medicijnvrij en het is bijzonder werkzaam als antibacterieel, ontstekingsremmend en anti schimmel. De medisch gecertificeerde apparatuur die wij hiervoor gebruiken vermaalt het zout tot zeer fijne deeltjes (maximaal 5 micron) die bij inademing tot de diepste longblaasjes doordringen. Daar lost het slijm op en werkt ontstekingsremmend. Daardoor komt er ruimte om dieper en beter adem te halen. Dit heeft een bijzonder gunstige werking op o.a. de volgende aandoeningen van zowel de bovenste als onderste luchtwegen:

 • verkoudheid
 • astma
 • bronchitis
 • vastzittend slijm
 • hoesten
 • longontstekingen
 • allergische luchtwegen
 • Recurrent Airway Obstruction (RAO) oftewel COPD (Dampigheid)

 

Het microscopisch kleine zout daalt tijdens de sessie ook neer op de huid (het grootste orgaan) van het paard en werkt ook daar antibacterieel, ontstekingsremmend en anti-schimmel. Vele huidklachten zullen snel en drastisch verminderen en het zout faciliteert een natuurlijk herstel van de huid bij o.a.:

 • eczeem (zomereczeem, sweet itch, staart- en maneneczeem ook wel SME genoemd)
 • huidirritaties
 • jeuk
 • wonden
 • ontstekingen
 • huidschimmelinfectie (ook wel ringworm, ringschurft, rijksdaalderschurft of dermatofytose genoemd)
 • mok, schurft

Het is gebleken dat zouttherapie helpt bij snel herstel van de huid. Daardoor zal het paard minder gaan jeuken, schuren en bijten, zich minder gestressd voelen en veel kalmer zijn. Nieuw haar zal snel weer aangroeien.

Reisziekte:

Ook paarden die kampen met reisziekte zullen hier minder last van hebben.

Enkele sessies zouttherapie zullen tekorten aan mineralen aanvullen. De huishouding van de cellen verbetert aanzienlijk en daardoor kunnen mineralen veel beter opgenomen worden.

Een groot voordeel van zouttherapie is dat het non-invasies is. Paarden zullen na 2 sessies weten wat hun te wachten staat en met graagte de zouttrailer of zoutstal in lopen voor een volgende sessie.

De weerstand wordt door zouttherapie aanzienlijk verbeterd en het algemene welzijn wordt daarmee ook verhoogd.

Prestaties zullen door zouttherapie verbeterd worden door een verbeterde conditie.

 

HOE HET WERKT

Bij zouttherapie wordt door een halogenerator zeer fijn droog vermalen zout (deeltjes tot 5micron) de therapie ruimte in geblazen. Dit zorgt voor een perfect klimaat, zoals ook in zoutmijnen gevonden wordt.

De zoute lucht wordt ingeademd en komt zo tot zeer diep in de longen, tot in de kleinste longblaasjes. De microscopisch kleine zoutdeeltjes doen hun werk daar uitstekend, omdat het ontstekingsremmend, antibacterieel en antischimmel is. Mucus (slijm) wordt opgelost en door actief hoesten naar buiten gewerkt. Dit slijm komt als snot naar buiten en kan verschillende kleuren hebben. Groen/geel snot kan wijzen op een infectie, wittig snot kan wijzen op allergenen in de longen (stof, pollen o.i.d.). Het is een goed teken als het snot waterig en kleurloos is, dan zijn de longen schoon en gezond.

Daarnaast daalt het zout neer op de huid van het paard. Ook daar werkt het zout antibacterieel, ontstekingsremmend en anti-schimmel. Vaak ziet men een bijzonder snel herstel van huidaandoeningen bij paarden door halotherapie, door de helende werking van het zout en ook doordat de reden voor het paard om te gaan schuren, bijten enz. wegvalt: jeuk verdwijnt en het paard voelt zich een stuk beter, relaxter en vrolijker. Hierdoor is nieuwe haargroei snel mogelijk en is het paard er weer gezond en fit.

Problemen met de longen, ademhalingswegen en huid kunnen het beste behandeld worden in een programma van minimaal 10 sessies. De eerste 3 sessies moeten op 3 achtereenvolgende dagen plaatsvinden. De volgende minimaal 3-4 x per week een sessie. Meestal wordt deze kuur echter gegeven in 2 x 5 dagen in 2 weken achter elkaar. Dus 2 weken van maandag t/m vrijdag. Een sessie duurt 20 minuten. Het paard dient na een sessie een half uur rustig wandelend met het hoofd naar beneden de mogelijkheid te krijgen om het loskomende slijm uit de longen te hoesten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in de eerste 3 sessies de longconditie aanmerkelijk kan verbeteren en opgehoopt slijm uit de longen grotendeels verdwijnt. De volgende sessies resulteren in een sterk verbeterde conditie van het paard.

Ervaringen in Australië, de USA, Ierland en Engeland getuigen van sterk verbeterde resultaten bij sport- en wedstrijdpaarden. Zowel voor (1-2 dagen) als na een sport event worden de paarden behandeld met zouttherapie en dat zorgt voor een sterk verbeterde conditie dus resultaten.

Halotherapie bij paarden is een complementaire 100% natuurlijke en medicijnvrije therapie en kan naast behandeling en medicatie, voorgeschreven door een dierenarts, gevolgd worden.

De zoutkamer is voorzien:


-WHR zoutgenerator om zoutdeeltjes te verspreiden.

-Een hooiruif om de paarden zich op hun gemak te laten voelen en zoveel mogelijk zoutdeeltjes in te nemen. 

-Een automatische drinkenbak voor als uw paard dorstig word. 

-voldoende licht om te zorgen dat uw paard niet pannikeerd.

-verschillende kleuren licht om ook tijdens dit proces kleurentherapie te geven.

-mogelijkheid om een verwarmde kamer te kunnen betreden.

Behandeling

Zouttherapie in onze zoutstal

Uw paard is welkom op onze locaties (zie adres onder “Contact”) waar wij een zoutstal hebben. Een ruime stal, waar uw paard rustig in staat te genieten van de zouttherapie. Additionele mogelijkheden zoals het stallen van uw paard voor de duur van de therapiesessies kunnen we overleggen.


Zouttherapie bij u op locatie

Wij komen graag naar u toe! Reden hiervoor is dat wij het uw paard zo aangenaam mogelijk en stressvrij willen maken. Uw paard is immers het meest op zijn/haar gemak in de eigen omgeving omdat dat vertrouwd is. Er zijn twee mogelijkheden voor therapie bij u op locatie:

 • bij u in een stal (max. 20 m2). Hiervoor dient de stal beperkt in omvang te zijn en vrij van tocht en dicht te zijn. De vloer moet schoon (stofvrij) zijn. Ook is een 220 Volt aansluiting nodig voor de halogenerator.
 • Mocht bovenstaande niet beschikbaar zijn, kunnen we je paard ook behandelen in je eigen paardentrailer.


PrijzenDe basisprijs per behandeling per paard is € 40.
10 beurtenkaart is mogelijk, 11e beurt gratis.

Het 2e paard van dezelfde eigenaar (onder voorwaarde dat de beide paarden goed met elkaar overweg kunnen in één ruimte, dit ter beoordeling van u zelf) kost hetzelfde als 1 paard per behandeling.

Bij behandeling van meer paarden van dezelfde eigenaar achter elkaar wordt voor elk volgend paard € 30 in rekening gebracht.

Reiskosten: binnen een straal van 20 km rondom putte 2580 rekenen wij €20 voorrijkosten. Daarbuiten € 1,50 per km op basis van enkele reis en kortste route (dit is dus € 0,75 per km heen en terug).