Hoefverzorging

Hier geef ik wat info en tips voor een goede hoefverzorging.


Alles begint bij de hoeven dagelijks zorgvuldig uitkrabben met de hoevenkrabber vooral voor en na het rijden.
Kijk goed dat je alle hoekjes zoals naast de steunsels en in de straalgroeve mogelijk steentjes weghaald!

Regelmatig invetten met hoefvet of hoefolie om uitdroging of hoornscheuren te voorkomen. Bij erg droog weer brokkelen de hoeven sneller, de hoeven eerst goed vochtig maken en dan in oliƫn of vetten. Een vetlaagje sluit het hoorn af van de buitenlucht zodat het aanwezige water in de hoorn niet kan verdampen. De hoef eerst goed nat maken en daarna invetten is zeer goed bij droog weer.
Vergeet niet de zool en straal mee in te vetten.

Leer je jonge paarden zeker al voetjes geven, zo spaar je je hoefsmid en veel werk!
Ook veulens dienen snel gedaan te worden net na het spenen.

En er natuurlijk voor zorgen dat de hoefsmid regelmatig langskomt!

Tegenwoordig is het een hype,... het natuurlijk bekappen. Maar wat is nu juist het verschil tussen "natuurlijk" bekappen en "gewoon traditioneel" bekappen?

Natuurlijke bekappers kunnen of zetten geen hoefbescherming zoals bv. hoefijzers.
Gewone traditionele bekappers/hoefsmeden willen geen ijzers zetten onder elk paard maar doen dit om sportieve redenen, bescherming tegen te erge slijtage, uitglijpreventie, ziekte in en aan de hoeven verhelpen of genezen, ...
Maar wat het beste is ? beide is even goed. Een goede bekapper of hoefsmid kijkt naar de voet niet naar de naam die op de papieren staat!
Ik heb een opleiding gevolgd traditioneel hoefsmid, de opleiding van het bekappen is hetzelfde als bij natuurlijk.
Orthopedisch, anatomisch en volledig zoals het paard het nodig heeft. Als het paard zonder ijzers kan moedig ik dit volledig aan! Elk paard wordt geboren zonder hoefijzers en als de hoeven het toelaten kan het ook zo blijven, wel kan dit enkel door goed en tijdig bekappen.

Hierdoor heb ik besloten om glu shoe's of duplo en nog andere opties met plaklippen aan te bieden.

Binnenkort ook hoefschoenen!

Om de hoeveel tijd moet mijn paard bekapt worden?

Dit is afhankelijk van paard tot paard. Meestal bij een paard dat recreatief/sportief word bereden is dit rond de 6 a 8 weken. Een paard dat op de weide staat kan dan weer langer staan en dient ong. 4 per jaar bekapt te worden.(voor de winter, lente en zomer)

Om hoeveel tijd moet mijn paard beslagen worden?

Je paard dient best tussen de 6 en de 8 weken beslagen te worden.

Waarom moeten onze paarden bekapt worden?

Paarden moeten bekapt worden voor scheuren en scheve voeten tegen te gaan.
Het is zoals knippen van onze nagels, als deze te lang worden scheuren of breken deze.
De straal mooi bijsnijden en de straalgroeven open maken zodat het vuil er makkelijk uit kan, de zool proper maken en eventuele dubbele zolen wegsnijden, de wand bijknippen en vijlen.
In de natuur komen wilde paarden verschillende ondergronden tegen waardoor er een natuurlijke slijtage is. Hoe wij paarden houden (op rubber en van alle zachte dingen en rijden op mooie glanzende pistes met vering ) is helemaal niet te vergelijken met de natuur.

Waarom kies ik voor beslag voor mijn paard?

Als je bv. veel de baan opgaat en de hoeven te snel en hard afslijten, tegen het uitglijden als je op gladde ondergronden rijdt, je paard een afwijking heeft, snel bleinen, ...

Je kan je paardje op vierkant beslag zetten ofwel enkel op voorijzers en achteraan bekappen.

We hebben warm en koud beslag, warm heeft het voordeel dat de teveel wand er nog is na het bekappen weg gebrand word en je een extra bescherm laagje legt tegen vuil. Voor de hoefsmid is het dan makkelijker om te zien of het ijzer goed past. Nadeel is dat de hoef dan 1 week niet groeit en droger word. 
Bij koud beslag komt er natuurlijk geen rook vrij waar sommige paarden echt bang van hebben. Koud beslag is sneller wat zeer goed is voor ongeduldige paarden.

Elk paard heeft een eigen hoefijzer maat, net zoals wij schoenmaten hebben.
Dit zijn enkele voorbeelden: 6x0, 00, 1, 3, 5 zowel in de voor-, als de achter hoef ijzers.
Een 6x0 is voor een A of B pony, terwijl een 5 voor een groot (1m80 +) paard zal dienen.
Ik ben voorzien van verschillende maten maar het is belangrijk om mee te delen wat de schofthoogte is van je paard of pony zodat ik een kleine schatting kan maken van welke maten ik nodig ga hebben.

Ziekte of aandoeningen

Rotstraal: door te natte ondergrond word de straal rot. Oplossing: hypozinzalf (heb ik steeds bij)

Mok: Wond en korsten tussen de hoef en kogel. Oplossing: mokzalf (maakt ik zelf en heb ik steeds bij)

Wond aan de hoefballen: Wanneer het paard zich bv kwetst met zijn achterhoef op zijn voor hoefballen. Oplossing: Ontsmetten met isobethadine en best inwindelen zodat er geen vuil aankan.

Hoefbevangenheid: ontsteking van de wandlederhuid veroorzaakt door giftige stoffen ( te veel aan suikers, eiwitten,..) die in het bloed circuleren. Oplossing: dieet en regelmatig bekappen. Hierdoor kan het hoefbeen kantelen. Dit is enkel te zien op rx foto's. Een aangepast beslag is dan aangeraden.

Hoefkatrolontsteking: ernstige slijtage, aantasting of ontsteking van het straalbeentje. Oplossing: eggbarshoe / heartbar

Blokvoetje/melkvoetje: wanneer een veulen telkens hetzelfde hoefje achteruit plaatst om te grazen, kan dit hoefje rechter groeien. (veulens hun nek is korter dan hun benen, door hun benen te spreiden 1 vooruit en 1 onder zich kunnen ze bij hun gras) Dit kan later voor problemen zorgen.
Oplossing: hielen laten zakken, als dit niet werkt dienen we een ondersteunings voetje te plaatsen.

Extra's: - Lederen zolen
             - Luwex zolen
             - Widia stiften
            - Vijsgaten + Kalkoenen te koop
            - Heartbar / egg bar
            - Verbrede of versmalde takken